Tips en feitjes

Tips en feitjes

Schrijf je verhaal op

Als je ergens midden in zit, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Je weet niet waar je met veranderen kunt beginnen. Door bewust een stap terug te doen, door bijvoorbeeld je eigen verhaal eens op te schrijven, krijg je meer overzicht. En overzicht biedt inzicht.

‘Nee’ zeggen lastig? Vraag bedenktijd!

Ben jij iemand die vaak ongewild ja zegt? Neem dan bedenktijd. Vraagt je moeder je bijvoorbeeld om samen uit eten te gaan terwijl je geen geld hebt? Zeg dan dat je haar daarover terugbelt. Dan kun je rustig bedenken of je iets kunt en wilt regelen. Of je kan iemand om advies of hulp vragen over hoe je op een goede manier nee kunt zeggen.

Laat los wat je niet kan veranderen

Het is goed om dan te bepalen of jij iets aan een bepaalde situatie wilt en kunt vanderen. Ligt het niet in jouw om iets te veranderen? Leer een situatie te accepteren zoals die is. Dat is zinvoller dan te blijven worstelen met iets dat je niet kunt veranderen.

Acceptatie betekent: weloverwogen besluiten dat je de situatie neemt zoals hij is. Mét bijbehorende gevoelens. Door te accepteren, schep je afstand tot de situatie. Meestal levert dat een nieuw perspectief. Zo creëert acceptatie ruimte voor andere gezichtspunten.

Praat over je geldzorgen

Als je je zorgen niet deelt en niet om hulp durft te vragen, kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Daarom is het belangrijk over je zorgen te praten of om te kijken of het nodig is hulp in te schakelen. Beschrijf kort en duidelijk waar je hulp voor of bij nodig hebt. Je hoeft je niet te verontschuldigen. Laat de ander merken dat je zijn/haar hulp op prijs stelt. Besef dat anderen nee kunnen zeggen. Sla de hulp die wordt aangeboden niet onmiddellijk af.